De oorverdovende stilte in de Randstad

Ik heb het gevoel dat ik in het uitgestrekte Australië loop. Of in Lunteren, Gelderland, waar ik de afgelopen paar jaar heb gewoond. Wat hebben deze twee plekken gemeen? Stilte. Er is meer natuur dan er mensen zijn. Meer bomen dan startups. Meer vogels dan productie.

Nu loop ik in de Randstad met datzelfde gevoel. Ik wandel door de Amsterdamse Waterleidingduinen en het is er oorverdovend stil. Weinig vliegtuigen. Minder verkeer.

Ik merk hoe luid het normaalgesproken is in de Randstad. Zelfs in de duinen. Dat wordt veroorzaakt door de geluiden van de voertuigen waarmee iedereen zich constant van afspraak naar afspraak verplaatst.

Het klink alsof iedereen nu even thuis zit.

De herten in de Waterleidingduinen grazen onverstoord verder, zoals ze dat enkele weken geleden ook deden. Ongetwijfeld horen zij ook meer stilte. Maar wat zouden ze ervan denken, behalve: ‘wat is het hier ontspannen de laatste tijd’?

Steeds meer bomen dragen groene knopjes. De wind is guur, maar in de zon achter een strategisch gekozen duin kan mijn jas uit. Vogels fluiten, niet alleen beter hoorbaar doordat het zo stil is, maar ook doordat zij groeien in getale.

Ik bewonder het doorzettingsvermogen van vogels. Twee keer per jaar leggen zij de halve wereld af, op de kracht van hun eigen vleugels. De zomer achterna. Ik snap dat wel. Ik waan me even in vogelvlucht, terwijl de zon weer wat kleur brandt op mijn winterhuid.

In de auto onderweg naar huis voel ik me heel. De natuur heeft er niet zo veel mee, met onze coronacrisis. Ik wel natuurlijk. Maar de wereld buiten de mensheid gaat gewoon door. En daar heb ik ook zeker wat mee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s