Een ontmoeting met de sterren van de Aarde

Nicaragua is droog vanwege de zomer. Bladeren vallen in herfstkleuren van de bomen. Behalve in de jungle. In hoger gelegen, vochtige gebieden heeft de Nicaraguaanse natuur nog een diepe, intense kleur groen.

Mijn bus vertrekt vanuit de stad Matagalpa. Ik reis af naar het noordoosten van het land. In de Lonely Planet heb ik gelezen over een kleine gastvrije boerderij, gelegen in het mystieke cloudforest.

De instructies opvolgend van een winkelmedewerker in de stad, stap ik na anderhalf uur rijden de bus uit op een afgelegen stuk zandweg. Er is één huis in zicht. Ik loop erheen en vraag de mevrouw op de veranda naar Finca Don Chico. De vrouw wijst naar een andere zandweg, welke richting het gebergte loopt.

Het cloudforest ligt in natuurreservaat Peñas Blancas. Dit tropisch regenwoud ligt in een hooggebergte en wordt gesluierd door mystieke laaghangende wolken. Aan de voet van een van de heuvels ligt Finca Don Chico. Deze boerderij is van de gelijknamige Don Chico, wiens kinderen en kleinkinderen ook op zijn land wonen en werken. Terwijl de mannen het land onderhouden en capoeiralessen geven aan enkele bezoekers per jaar, runnen de vrouwen een klein restaurant.

Direct nadat ik mijn backpack in mijn kamer heb gelegd, vraagt Don Chico’s zoon Arturo of ik een rondleiding wil door het regenwoud. Dat wil ik wel. Arturo beweegt zich geruisloos en soepel voor mij uit over smalle paadjes en gladde boomstammen. Arturo heeft weinig andere plekken gezien naast de nabije stad voor zijn opleiding tot boer. Die drukte vond hij maar niks. Hij wil op de boerderij blijven met zijn vrouw en kind. Arturo wijst me op tropische vogels, bananen- en koffieplantages en medicinale planten.

‘s Avonds kijken we vanaf een heuvel we hoe de zon Don Chico’s plantages langzaam oranje kleurt. Arturo plukt een paar bananen van de plantage voor ons. Hij zegt dat we ergens op wachten. Er zal straks een witte streep aan de horizon verschijnen. “Het verschijnt altijd vlak na zonsondergang. Ik denk dat het een meteoriet is of iets anders uit de ruimte.” Ik ben benieuwd. “Op een zeker moment zal de streep in tweeën breken.”

In de laatste vurige gloed van de avond verschijnt er inderdaad een witte streep aan de hemel. Het is een vliegtuig.

In het donker onderweg terug naar huis lichten er om ons heen stipjes op in het bos. “Las estrellas de la tierra,” legt Arturo uit. De sterren van de aarde. Hij vangt een van de sterren en opent zijn hand. Voor het eerst zie ik een vuurvlieg van dichtbij.

We wandelen terug naar huis. Zonder elektriciteit, zonder mobiel bereik en bijgeschenen door de sterren van de lucht en de sterren van de aarde.

‘s Ochtend maakt Don Chico me vroeg wakker om zijn zes koeien te melken. Ik verbaas me erover hoe zwaar het is om een koe te melken. Na mijn nutteloze maar hopelijk gezellige hulp, verplaats ik mij naar het restaurant, waar de vrouwen ontbijt maken voor lokale voorbijgangers. Het is een komen en gaan van mensen op scooters. Iedereen komt onderweg naar hun werk ontbijt komen halen.

Die middag neemt Don Chico me mee voor een urenlange wandeling door het hooggebergte. Hij leidt me langs stroompjes, watervallen, varens en gigantische bladeren. Wanneer Don Chico een bekend geluid hoort, wijst me op een toekan.

Door de laaghangende wolken is er constant motregen. De stenen en modder onder onze voeten zijn glibberig. Sommige stukken zijn best spannend om te lopen. Voor mij dan, want de oudere Don Chico, vastbesloten om me naar een van de hoogtepunten van het bos te brengen, wandelt alsof hij dit gebergte al duizend keer heeft beklommen.

Na een steile klim bereiken we de top van een van de heuvels. De boerderij ligt ver onder ons en is al lang niet meer zichtbaar. Don Chico leidt me door de bomen naar een afgrond met overhangend groen. Plotseling kijken we uit op een hoge waterval, die zich vanaf een andere heuvel de afgrond in stort. De oude man kijkt me stralend aan. Dit hooggebergte zit vol verrassingen die ik nooit zal ontdekken. En Don Chico weet wat voor schatkist hij bezit.

3 thoughts on “Een ontmoeting met de sterren van de Aarde

 1. Alleen al met dit blog kan je een boekje gaan uitgeven. Wat een indrukken doe je op wat een bijzondere aardige mensen kom je tegen. Ben heel benieuwd naar je thesis! Tot binnenkort 🙂
  Heel veel liefs x x x mama

 2. Ik ben erg onder de indruk van al je verhalen. De dilemma’s die je opwerpt stemt tot nadenken: is de “westerse” individuele ordening dan zoveel succesvoller dan de lokale meer op collectief/traditionelere aanpak: blijkbaar wel volgens jou verhalen, maar wat gaat er dan verloren ? En hoeveel hebben wij “westerlingen” al niet verloren in de ruim 200 jaar dat dit ordeningsmechanisme wordt omarmd. Waarom is het het “westerse” model bij ons ontstaan en niet bij de Indianen ? (Of welke andere bevolkingsgroep dan ook).

  Waar kan ik inschrijven voor je boek?

  Ik hoop dat je nog mooie verhalen blijft plaatsen, groet,

  Hans Hobijn

 3. Gegroet gij jungle-ganger!

  Want zo mogen we je inmiddels wel noemen geloof ik! Wat lijkt me die farm een geweldige plek! Zo te horen puur natuur, zoals puur natuur bedoeld is. Heb je zelf ook nog een koe gemolken? En een capoeira lesje gevolgd om een eventuele krokodil te kunnen intimideren? Wel een hele bijzondere plek met ‘magische’ witte strepen in de lucht! Maar volgens mij word je van zo’n zwerm vuurvliegjes midden in de jungle ook wel even stil. Heel gaaf ook later die ontmoeting met de luiaard. Ik kan door en door blijven gaan over je verhalen, maar laten we dat over enkele weken live doen onder het genot van een kopje mate/thee??

  Geniet van de laatste weken samen met Bas en je ouders!!
  Veel liefs en een knuffel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s